Diyet yapmayı sıkıcılıktan kurtarabilecek, deneyip beğendiğim, arada kendim modifiye ettiğim tarifler...:) Aslına bakarsanız bu blogun amacı kendimi motive etmek, umarım size de faydası olur...:) Sevgiler, Burcu Timoçin

19 Nisan 2012 Perşembe

SARAY USULÜ LAHANA DOLMASI

SEYİR KIRMIZI ET TARİFLERİ - sebze günlerinde


Daha önce vermiş olduğum tariflere göre daha zahmetli bir yemek ama inanın değer...:)

Malzemeler:

1 orta boy lahana
2 yemek kaşığı salça
0,5 yemek kaşığı biber salçası
1,5 soğan
250gr. yağsız kıyma
1 çay kaşığı kuru fesleğen
0,5 çay kaşığı karabiber
1/2 demet maydanoz
2 çay bardağı rendelenmiş light kaşar
tuz
sıcak su

Yapılışı:

Lahananın göbeğini yapraklara zarar vermeyecek şekilde bışak yardımı ile keserek çıkartın.
Lahanayı bütün olarak ocakta haşlayın.
Yapışmaz tavayı yağlayın ve silin.
Soğanları incecik doğrayın ve tavaya alıp kavurun
Soğanlar renk değiştirince kıymayı da tavaya alın ve kavurmaya devam edin.
Kıymalar da kavrulunca, baharatları, yarım bardak sıcak su içinde eritilmiş salçaları (yarım kaşık salçayı ayırın) tavaya alın. Pişirmeye devam edin. Suyunu tamamen çekmesini bekleyin.
Suyunu çektikten sonra ufak ufak doğranmış maydanozları tavaya atın. 2 dakika daha karıştırarak pişirin ve altını kapayın.
Haşlanmış olan lahanaları (çok fazla yumuşamasın) süzgeçten geçirip yapraklarını ayırın.
Orta boy bir tencerenin içerisine yaprakların sapları tencerenin dibine, yaprakları da tencere kenarına yaslanacak şekilde dizin. Dip kısmı tencere gözükmeyecek şekilde yaprakla kapatın.
Kıymalı karışımın yarısını lahanaların üzerine serin. Kıymanın üzerine tekrar lahana serin (büyük yaprak kullanmayın. Diğer parçaları yayın.
Kalan kıymayı yine lahanaların üzerine serin. Tencerenin kenarına dayadığınız lahana yapraklarını kıymanın üzerine doğru kapatın. Ayırdığınız büyük yapraklar ile kıymanın üzerini iyice kapatın.
Yarım bardak sıcak suda kalan yarım kaşık salçayı eritin ve tencereye ekleyin. Yemeğin üstünü kapatacak kadar sıcak su ilave edin.
Kapağını aralık bırakarak pişirin.
Fırınınızı 200 derecede ısıtın.
Yemek suyunu çekince üzerine aynı çapta yuvarlak bir borcam çevirin.
Tencere ile borcamı ters yüz ederek lahanaları dağıtmadan borcamın içine aktarın.
Üzerine rendelenmiş light kaşarınızı serip fırına atın.
Kaşar iyice eriyip renk değiştirmeye başlayınca fırından çıkartın.
Dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder