Atak Döneminde yenilebilecek gıdalar:
1. YAĞSIZ KIRMIZI ETLER:
·
Sığır eti. Biftek, fileto, bonfile, rozbif ve
kapamalık parçalar önerilir. Pirzola ve antrikot bölgeleri çok yağlı olduğu
için kullanılmamalıdır
·
Dana eti. Rosto ve biftek kısımları önerilir. Pirzolasını
ancak yağlarını tamamen temizlerseniz yiyebilirsiniz.
·
Kuzu eti kesinlikle yenilmemelidir.
2. SAKATATLAR
·
Dana, sığır yada kümes hayvanlarının ciğeri.
Kolestrol problemi olanlar için önerilmez
·
Dana ve kuzu dili. Sığır dilinin arka kısmı çok
yağlı olduğu için yenilmemelidir. Sadece uç kısımına izin verilir.
3. BALIK
·
Tüm yağlı balıklar serbesttir. Özellikle
sardalya, uskumru, ton balığı ve somon
·
Tüm beyaz etli ve yağsız balıklar. Mezgit, dil
balığı, morina, çipura, barbunya, kedi balığı, alabalık, pisi balığı, karagöz,
fener balığı vb. rahatça tüketilebilir.
·
Füme balıklar. Somon, alabalık, yılanbalığı,
mezgit füme serbesttir.
·
Light hazırlanmış konserve balıklar, ton, somon,
uskumru ve sardalye gibi.
·
Surimi
4. DENİZ ÜRÜNLERİ
·
Karides, yengeç, midye, ıstakoz, kerevit,
istiridye, taraklar
5. KÜMES HAYVANLARI
·
Tavuk, hindi, sülün, keklik, yaban ördeği ve
tavşan yenilebilir. Kümes hayvanlarını derisi ile pişirebilirsiniz, ancak
yerken muhakkak deriyi ayırmanız gerekmekte.
Yaban ördeği dışındaki ördek, kaz gibi düz gagalılar yağlı olduğu için
yasaktur.
6. YAĞSIZ YADA AZ YAĞLI JAMBON VE TÜREVLERİ
·
Et jambon, tavuk ve hindi jambon serbest. Füme
tercih ediyorsanız yağsız olmasına dikkat etmelisiniz.
7. YUMURTALAR
·
Kolestrol yada alerji probleminiz yok ise günde
kadar yumurta yiyebilirsiniz. (yemek, ekmek, vs. Katılanlar bu miktara dahil
değildir). Kolestrolünüz var ise günde 1 yumurta sarısı ve dilediğiniz kadar
yumurta akı yenebilir.
8. YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİ
·
Yağsız peynir, yoğurt ve süt dilediğiniz kadar
tüketebilirsiniz.
·
Yağsız aromalı (hindistan cevizi, vanilya,
limon, vb.) olan yoğurtları tüketebilirsiniz.
·
Yağsız meyveli yoğurtlara günde 2 adet olmak
üzere izin var, ancak sağlam bir başlangıç yapmak istiyorsanız yememeniz
tavsiye ediliyor.
9. SIVILAR
·
Her gün en az 1,5 litre sıvı almanız gerekiyor.
Bu kesinlikle zorunlu.
·
Soda, diyet kola, kahve ve her türlü çay
tüketimi bu limite dahildir. Bu içecekleri dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Ancak meyve çaylarında dikkat etmeniz gereken 0 yağ ve şeker li ürünleri
seçmenizdir. Önemli bir nokta da asla aspartam dışında bir tatlandırıcı
kullanmayacaksınız.
10. YULAF KEPEĞİ
·
Atak döneminde her gün muhakkak 1,5 çorba kaşığı
yulaf kepeği tüketmelisiniz. İster yağsız süt ile karıştırıp, ister değişik
şekillerde tariflerde kullanarak tüketebilirsiniz. Ama muhakkak günde 1,5 kaşık
(ne fazla-ne az) tüketeceksiniz.
11. BİTKİSEL PROTEİNLER
·
Tofu
·
Shirataki Noodles
12. EKSTRALAR
·
İstediğiniz kadar tüketilebilecekler:
·
Sirke
·
Baharlı otlar – maydanoz, dereotu, roka, taze
nane, taze soğan, vb. (marul ot değil sebzedir, bu yüzden tüketilemez)
·
Her türlü kuru baharat
·
Limon, portakal, turunç kabuğu
·
Kabartma tozu
·
Sıvı aromalar (acıbadem, rom, vs.)
·
Yağsız tavuk suyu
·
Jelatin
·
Az tuzlu yada tuzsuz tavuk – et bulyon
·
Maya
·
Çörekotu
· Deniz yosunu
·
Limitli tüketilebilecekler:
·
Kornişon turşusu, yemek yanında 4-5 tane
·
Soğan, yemek yanında 1 dilim gibi
·
Limon – sadece tat vermesi amacı ile. Ancak taze
sıkılmış olması şart.
·
Tuz – sodyumu azaltılmış. Az miktarda kullanmak
gerekiyor.
·
Hardal
·
Şekersiz diyet ketçap – 1 çorba kaşığı
·
Süt tozu – günde en fazla 3 kaşık, yemekler
içinde kullanabilirsiniz.
·
Gojiberry – 1 çorba kaşığı
·
Sodyumu azaltılmış soya sosu – 1 çorba kaşığı
·
Yağsız krem peynir, labne – 1 çorba kaşığı
·
Sarımsak – 3-4 diş
·
Taze zencefil – Sarımsak kadar
·
İstiridye sosu – 2 kaşık
·
Teriyaki sosu – 2 kaşık
· Domates/biber salçası – 1 kaşık
· Domates/biber salçası – 1 kaşık
·
Tüketilmese iyi olur ama limitli olarak isteğe
bağlı kullanılabilirler. Kilo kaybınızı azaltacaktır.
·
Misir unu yada nişastası – 1 çorba kaşığı
·
Yağı azaltılmış kakao – 2 çay kaşığı
·
Kırmızı yada beyaz şarap - Yemek pişirmede
kullanmak üzere 30ml
·
1 kaşık light krema tozu
·
Tüketilmemesi gerekenler:
·
Herhangi bir çeşit yağ. Ancak bir şey pişirirken
kabınıza yapışmaması için kabı sıvı yağ ile yağlayıp, paçete ile
silebilirsiniz.
·
Şeker
·
Meyve
·
Yukarıda izin verilenler dışında sebze
·
Alkol
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder