Diyet yapmayı sıkıcılıktan kurtarabilecek, deneyip beğendiğim, arada kendim modifiye ettiğim tarifler...:) Aslına bakarsanız bu blogun amacı kendimi motive etmek, umarım size de faydası olur...:) Sevgiler, Burcu Timoçin

16 Nisan 2012 Pazartesi

SEYİR DÖNEMİ BESİN LİSTESİ


Seyir Döneminde yenilebilecek gıdalar:

1.       YAĞSIZ KIRMIZI ETLER:

·         Sığır eti. Biftek, fileto, bonfile, rozbif ve kapamalık parçalar önerilir. Pirzola ve antrikot bölgeleri çok yağlı olduğu için kullanılmamalıdır
·         Dana eti. Rosto ve biftek kısımları önerilir. Pirzolasını ancak yağlarını tamamen temizlerseniz yiyebilirsiniz.
·         Kuzu eti kesinlikle yenilmemelidir.

2.       SAKATATLAR

·         Dana, sığır yada kümes hayvanlarının ciğeri. Kolestrol problemi olanlar için önerilmez
·         Dana ve kuzu dili. Sığır dilinin arka kısmı çok yağlı olduğu için yenilmemelidir. Sadece uç kısımına izin verilir.

3.       BALIK

·         Tüm yağlı nalıklar serbesttir. Özellikle sardalya, uskumru, ton balığı ve somon
·         Tüm beyaz etli ve yağsız balıklar. Mezgit, dil balığı, morina, çipura, barbunya, kedi balığı, alabalık, pisi balığı, karagöz, fener balığı vb.  rahatça tüketilebilir.
·         Füme balıklar. Somon, alabalık, yılanbalığı, mezgit füme serbesttir.
·         Light hazırlanmış konserve balıklar, ton, somon, uskumru ve sardalye gibi.
·         Surimi

4.       DENİZ ÜRÜNLERİ

·         Karides, yengeç, midye, ıstakoz, kerevit, istiridye, taraklar

5.       KÜMES HAYVANLARI

·         Tavuk, hindi, sülün, keklik, yaban ördeği ve tavşan yenilebilir. Kümes hayvanlarını derisi ile pişirebilirsiniz, ancak yerken muhakkak deriyi ayırmanız gerekmekte.  Yaban ördeği dışındaki ördek, kaz gibi düz gagalılar yağlı olduğu için yasaktur.

6.       YAĞSIZ YADA AZ YAĞLI JAMBON VE TÜREVLERİ

·         Et jambon, tavuk ve hindi jambon serbest. Füme tercih ediyorsanız yağsız olmasına dikkat etmelisiniz.

7.       YUMURTALAR

·         Kolestrol yada alerji probleminiz yok ise günde kadar yumurta yiyebilirsiniz. (yemek, ekmek, vs. Katılanlar bu miktara dahil değildir). Kolestrolünüz var ise günde 1 yumurta sarısı ve dilediğiniz kadar yumurta akı yenebilir.

8.       YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİ

·         Yağsız peynir, yoğurt ve süt dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
·         Yağsız aromalı (hindistan cevizi, vanilya, limon, vb.) olan yoğurtları tüketebilirsiniz.
·         Yağsız meyveli yoğurtlara günde 2 adet olmak üzere izin var, ancak sağlam bir başlangıç yapmak istiyorsanız yememeniz tavsiye ediliyor.

9.       SIVILAR

·         Her gün en az 1,5 litre sıvı almanız gerekiyor. Bu kesinlikle zorunlu.
·         Soda, diyet kola, kahve ve her türlü çay tüketimi bu limite dahildir. Bu içecekleri dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Ancak meyve çaylarında dikkat etmeniz gereken 0 yağ ve şeker li ürünleri seçmenizdir. Önemli bir nokta da asla aspartam dışında bir tatlandırıcı kullanmayacaksınız.

10.   YULAF KEPEĞİ

·         Seyir döneminde her gün muhakkak 2  çorba kaşığı yulaf kepeği tüketmelisiniz. İster yağsız süt ile karıştırıp, ister değişik şekillerde tariflerde kullanarak tüketebilirsiniz. Ama muhakkak günde 2 kaşık (ne fazla-ne az) tüketeceksiniz.

11.   BİTKİSEL PROTEİNLER

·         Tofu
·         Shirataki Noodles

12.   SEBZELER

·         Seyir döneminin sebze günlerinde tek başına değil muhakkak protein ile tüketilmek kaydı ile nişastalı sebzeler hariç tüm sebzeler çiğ yada pişmiş olarak tüketilebilir. Havuç ve pancar diğer diyetlerin aksine tüketilebilir.
·         Balkabağı da sebze kategorisindedir ve tüketilebilir.
·         Patates, pirinç, mısır, bezelye, nohut, bakla, mercimek, börülce, enginar, keçisakalı gibi nişasta içeren sebzeler kesinlikle yasak.
·         Aslında meyve olup sebze sayılan ve aşırı derecede yağ içeren avokado yasak.

13.   EKSTRALAR

·         İstediğiniz kadar tüketilebilecekler:
·         Sirke
·         Baharlı otlar – maydanoz, dereotu, roka, taze nane, taze soğan, vb. (marul ot değil sebzedir, bu yüzden tüketilemez)
·         Her türlü kuru baharat
·         Limon, portakal, turunç kabuğu
·         Kabartma tozu
·         Sıvı aromalar (acıbadem, rom, vs.)
·         Yağsız tavuk suyu
·         Jelatin
·         Az tuzlu yada tuzsuz tavuk – et bulyon
·         Maya
·         Çörekotu
·         Deniz yosunu
·         Domate/biber salçası - sadece sebze günlerinde sınırsız, ama salt protein günlerinde yine atakta olduğu gibi sadece 1 kaşık
·         Limitli tüketilebilecekler:
·         Kornişon turşusu, yemek yanında 4-5 tane
·         Tuz – sodyumu azaltılmış. Az miktarda kullanmak gerekiyor.
·         Hardal
·         Şekersiz diyet ketçap – 1 çorba kaşığı
·         Süt tozu – günde en fazla 3 kaşık, yemekler içinde kullanabilirsiniz.
·         Gojiberry – 1 çorba kaşığı
·         Sodyumu azaltılmış soya sosu – 1 çorba kaşığı
·         Düşük yağlı yada yağsız krem peynir, labne – 1 çorba kaşığı (izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfasındaki tarif örneği için tıklayınız )
·         İstiridye sosu – 2 kaşık
·         Teriyaki sosu – 2 kaşık
·         Mısır unu yada nişastası – 1 çorba kaşığı (nişastanın izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfasındaki tarif örneği için tıklayınız ) (unun izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfasındaki forumdaki moderatör Tiffany'nin cevabı için tıklayınız )
·         Yağı azaltılmış kakao – 2 çay kaşığı
·         Kırmızı yada beyaz şarap - Yemek pişirmede kullanmak üzere 30ml
·         1 kaşık light krema tozu
·         Buğday kepeği – 1 çorba kaşığı (izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfası için tıklayınız )
·         Soğan turşusu
·         Susam - 1 çay kaşığı (her gün olmamak kaydı ile) (izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfasındaki örnek tarif için tıklayınız )
·         Haşhaş tohumu - 1 çay kaşığı (her gün olmamak kaydı ile) (izinli olduğunu görmek için orjinal Dukan sayfasındaki örnek tarif için tıklayınız )

·         Tüketilmemesi gerekenler:
·         Herhangi bir çeşit yağ. Ancak bir şey pişirirken kabınıza yapışmaması için kabı sıvı yağ ile yağlayıp, peçete ile silebilirsiniz.
·         Şeker
·         Meyve
·         Yukarıda izin verilenler dışında sebze
·         Alkol

14.   SPOR

·         Her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerekmektedir.

6 yorum:

  1. burcu hanım merhaba öncelikle bu yararlı site için sizi tebrik etmek isterim, size bir sorum olacak henüz doğum yapalı 3.5 ay oldu bugun dukanda 20. gunum aslında seyirde 14. gunum, ben hiç yürüyüş yapamadım bebekten dolayı sizce bu beni durduruyormudur? :(

    YanıtlaSil
  2. Kilo vermeniz durmaz ama yavaşlar. mümkün olduğunca yürümeye çalışın. kilo verme aşamasında başka bir spor yapmanıza gerek yok.

    YanıtlaSil
  3. harika bir sayfa yapmissiniz burcu hanim.....size bu gunden itibaren daima takip edicem...artik ayni yemekleri yemekten bunalmisitm :)


    Aybüke Kokos

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim. Size ayrıca sevgili Melike Mehmetoğlu'nun bloğu Dukaniche'yi ( http://dukaniche.wordpress.com/ ) takip etmenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  5. burcu hanim bencede guzel sayfa ama benim aklimi karistiran ekstralarda otlarda yani orda marul tuketilemez demissinniz ama marul yenilebilir dukanin sayasina bakin isterseniz

    YanıtlaSil
  6. yanlış anlaşılma var sanırım. protein günlerinde tüketemezsiniz.çünkü marul ot değil sebze. yani maydanoz vs. türünden değil. ama sebze ve protein günlerinde sebze niyetine elbette yiyebilirsiniz.

    YanıtlaSil